Jednym z głównych winowajców bólu przy nakłuwaniu palca jest złe posługiwanie się nakłuwaczem. Rzadko który diabetyk przechodzi odpowiednie szkolenie z właściwego posługiwania się tym urządzeniem. Może to być jedna z przyczyn, gdzie spora liczba błędów przy samodzielnym badaniu poziomu cukru we krwi jest popełniana w trakcie tego "pierwszego kroku" - nakłuciu.
"Jak kłuć, żeby nie bolało"
1.
Krok pierwszy - przygotowanie
przed nakłuciem palce muszą być suche, czyste i ciepłe, wystarczy minutę - dwie przed nakłuciem potrzymać chwilę dłonie w ciepłej wodzie i delikatnie masować od wnętrza dłoni do czubka palca.2.
Krok drugi - wybór miejsca
najlepsze miejsce do nakłucia to bok opuszki palca na wysokości paznokcia. Pamiętajmy o regularnej zmianie miejsc nakłucia, aby skóra mogła się regenerować3.
Krok trzeci - głębokość nakłucia
nie za głęboko - tyle na ile jest to konieczne - im głębiej tym więcej naczyń krwionośnych i zakończeń nerwowych obejmujemy nakłuciem powodując większy ból4.
Częsta zmiana lancetu
powinno się używać lancetu tylko raz - przy wielokrotnym użyciu czubek stępia się coraz bardziej, co w konsekwencji powoduje więcej bólu..
.
>>> Jeżeli chcesz uzyskiwać najnowsze wieści ode mnie, to wpisz w poniższy formularz swoje imię i @ a powiadomię cię o nowych postach. Miłego dnia życzę. Dorota Michałek
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz