niedziela, 13 czerwca 2010

Bazylia nie tylko do pesto

Udostępnij
.

Bazylia to bardzo aromatyczne ziółko.

Świeżej używa się do sałatek, sosów, mięsnych farszów i potraw z dodatkiem pomidorów, kapusty, szpinaku, fasoli czy grochu. Natomiast suszoną stosuje się do mięs mielonych i duszonych.

Włosi używają jej do sosu pesto, pizzy i wszystkich rodzajów spaghetti. Idealnie pasuje do większości dań warzywnych – z dynią, kabaczkiem, marchewką, brokułami i cukinią. Można ją także dodać do aromatyzowania oliwy z oliwek i octu. Bardzo ważne: w trakcie dłuższego gotowania potrawy, bazylia traci swoje wartości - dlatego dodajemy ją pod koniec przyrządzania !

Bazylia ma także zastosowanie lecznicze.


Parę unoszącą się z herbaty z bazylii powinny wdychać osoby z gorączką i katarem. W połączeniu z miodem skutecznie zwalcza kaszel. Z kolei zimny napar stosuje się przy chorobach oczu.Ponadto łagodzi wzdęcia, kolkę, wszelkie niestrawności, koklusz i migrenowe bóle głowy. Posiada właściwości relaksująco – uspokajające. Powoduje też zwiększenie ilości pokarmu u kobiet karmiących piersią.

Osoby stosujące dietę bezsolną także powinny się z nią zaprzyjaźnić: wystarczy zmieszać ją z rozmarynem.

Ponadto bazylia działa przeciwdepresyjnie, przeciwgrzybicznie oraz przyspiesza regenerację skóry.
.

.
>>>Kreta Poradnik

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...