Udostępnij
.
Bazylia to bardzo aromatyczne ziółko.
Świeżej używa się do sałatek, sosów, mięsnych farszów i potraw z dodatkiem pomidorów, kapusty, szpinaku, fasoli czy grochu. Natomiast suszoną stosuje się do mięs mielonych i duszonych.
Włosi używają jej do sosu pesto, pizzy i wszystkich rodzajów spaghetti. Idealnie pasuje do większości dań warzywnych – z dynią, kabaczkiem, marchewką, brokułami i cukinią. Można ją także dodać do aromatyzowania oliwy z oliwek i octu. Bardzo ważne: w trakcie dłuższego gotowania potrawy, bazylia traci swoje wartości - dlatego dodajemy ją pod koniec przyrządzania !
Bazylia ma także zastosowanie lecznicze.
Parę unoszącą się z herbaty z bazylii powinny wdychać osoby z gorączką i katarem. W połączeniu z miodem skutecznie zwalcza kaszel. Z kolei zimny napar stosuje się przy chorobach oczu.Ponadto łagodzi wzdęcia, kolkę, wszelkie niestrawności, koklusz i migrenowe bóle głowy. Posiada właściwości relaksująco – uspokajające. Powoduje też zwiększenie ilości pokarmu u kobiet karmiących piersią.
Osoby stosujące dietę bezsolną także powinny się z nią zaprzyjaźnić: wystarczy zmieszać ją z rozmarynem.
Ponadto bazylia działa przeciwdepresyjnie, przeciwgrzybicznie oraz przyspiesza regenerację skóry.
.
.
>>>Kreta Poradnik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz