piątek, 7 maja 2010

Sezon na szparagi czas zacząć


Szparagi to prawdziwe bogactwo wsród warzyw.

Ta być może niepozorna roślina zawiera dużo witamin , soli mineralnych, oraz kwasu foliowego, który jest szczególnie cenny dla kobiet w ciąży lub planujących zajść w ciążę.

Szparagi cenione są także jako środek kojący nerwy i przeciwreumatyczny. Mają też właściwości oczyszczające i moczopędne (działają na nerki i wątrobę).

Szparagów zielonych nie owinno się obierać, ponieważ pod skórką znajduje się najwięcej składników odżywczych: sód, potas (300mg/100g), magnez (18mg/100g), wapń (22mg/100g), mangan, żelazo, miedź, fosfor (52mg/100g), fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: E (91,8mg/100g), B1, B2, B6, C (26mg/100g); kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy.

I najważniejsze: szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne – 100 g to tylko 18 kcal.!

.

.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...