ProbioBalance >>> firmy CaliVita to zestaw probiotyków i prebiotyków dla utrzymania prawidłowej mikroflory bakteryjnej w postaci tabletek do ssania o smaku wisniowym.
W jednej tabletce ProbioBalance >>> znajdziesz żywe kultury bakterii :
– Lactobacillus acidophilus
– Bifidobacterium longum
– Lactobacillus rhamnosus
– oraz fruktooligosacharydy
Właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego i jego stan są bardzo istotne dla zdrowia człowieka. Mikroflora jelitowa w ciągu życia człowieka ulega zmianom spowodowanym m.in. sposobem odżywiania, stanu fizjologicznego, przyjmowania leków. Przewód pokarmowy noworodka jest jałowy, w pierwszych godzinach po urodzeniu następuje kolonizacja różnymi drobnoustrojami. W przewodzie pokarmowym dzieci starszych i osób dorosłych może znajdować się ponad 400 różnych gatunków bakterii.
Mikroflorę jelitową można podzielić na :
•patogenną (np. Shigella, Salmonella)
•względnie patogenną (np. E. Coli, Proteus, Klebsiella)
•dobroczynną (np. Lactobacillus, Bifidobacterium)
Wśród różnorodnych funkcji mikroflory jelitowej należy wymienić m.in.:
•tworzenie biofilmu na powierzchni błon śluzowych jelit
•udział w procesach trawienia i wchłaniania (zwłaszcza polisacharydów nieskorobiowych i tzw. opornej skrobi)
•działanie troficzne na strukturę jelita (synteza krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych które są podstawowym materiałem energetycznym dla kolonocytów)
•synteza witamin (B1, B2, B12, K)
•zwiększenie bioprzyswajalności wapnia i żelaza niehemowego z produktów pochodzenia roślinnego
•stymulacja układu immunologicznego oraz korzystna modulacja odpowiedzi ustroju na niekorzystne czynniki
Korzystne działanie na mikroflorę bakteryjną człowieka wywierają probiotyki, których podstawową funkcją jest przywracanie homeostazy w ekosystemie jelitowym.
Działanie probiotyków obejmuje m.in.:
•przywrócenie równowagi mikroflory jelitowej
•hamowanie rozwoju patogennych mikroorganizmów
•kompetytywne hamowanie adhezji do nabłonka jelitowego innych drobnoustrojów, głównie patogennych
•kompetytywne wykorzystanie składników pokarmowych niezbędnych do wzrostu i rozwoju innych patogenów, głównie patogennych
•udział w procesach trawienia laktozy
•immunostymulacyjne, immunomodulacyjne
•produkcję substancji cytoprotekcyjnych i peptydów czynnościowych
Prebiotyki to składniki pożywienia, które nie są trawione, lecz podlegają procesowi fermentacji. Wykazują korzystne działanie na organizm człowieka poprzez zdolność stymulacji wzrostu i zwiększenie aktywności wyselekcjonowanych szczepów bakterii jelitowych, przede wszystkim Lactobacillus i Bifidobacterium. Potwierdzone w badaniach naukowych właściwości prebiotyczne wykazują fruktooligosacharydy (FOS), obecne m.in. w cebuli, czosnku, karczochach, porach, cykorii, pomidorach, bananach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz