czwartek, 3 czerwca 2010

Chłodnik truskawkowy z miętą

W ostatnim wpisie zachwalałam truskawki, to dzisiaj podzielę się przepisem na Chłodnik truskawkowy z miętą . W sezonie truskawkowym jest to potrawa, którą praktycznie jemy codziennie - aż nam się znudzi - do następnego roku ;)

Składniki:
1 litr maślanki
2 łyżeczki posiekanej mięty
4 łyżki cukru
1 kg truskawek
150 g makaronu wstążeczki
kawałek cynamonu

Przygotowanie:

Truskawki pokroić w ćwiartki, wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Wlać szklankę wody oraz wsypać cynamon. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zestawić z ognia, wlać maślankę, zmiksować blenderem, wstawić do lodówki. W tym czasie ugotować makaron al dente i dodać do ostudzonego chłodnika.

.

.

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Dziękuję za przepis - na dzisiejszy upał "jak znalazł" - na makakron zabrakło czasu ;)
Bardzo smaczne połączenie truskawek i cynamonu.

Unknown pisze...

fajny przepis na kaca :-)
może tylko odstawiłbym ten makaron, reszta jest ok.

Mariusz

. pisze...

:P na syndrom "po" nie sprawdzałam, a makaron - to wersja podstawowa przepisu - każda wariacja dozwolona,wręcz zalecana.
Pozdrawiam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...