piątek, 18 czerwca 2010

Oko




Jeśli troszczymy się o zdrowie naszych oczu to na pierwszym miejscu w naszym jadłospisie powinny znaleźć się zielone warzywa liściaste, a nie jak do tej pory sądzono marchew.

Badania przeprowadzone na Harvardzie wykazały, że jedzenie dwa do czterech razy w tygodniu szpinaku lub kapusty może zmniejszyć nawet do 43% ryzyko powstania zwyrodnienia plamki żółtej.

Zwyrodnienie plamki żółtej jest jedną z głównych przyczyn utraty wzroku u osób powyżej 65 roku życia.

Eksperci uważają, że kluczowym czynnikiem pomagającym w zwalczaniu tej choroby może być grupa barwników zwanych karotenoidami. Owoce i warzywa (w tym marchew) zawierają wiele różnych rodzajów karotenoidów; rodzaj występujący w zielonych liściastych warzywach wydaje się mieć największy wpływ na wzrok. Szpinak i zielona kapusta są najbogatszym źródłem tego typu karotenoidów, ale nie jedynym: występuje on też w kapuście włoskiej, rzepie, gorczycy, botwince, greckiej sałacie i brokułach.

za Eye-net.gr/english
.
Udostępnij
.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...