środa, 16 września 2009

Grupy krwi i dieta

“To co żywnością jest dla jednego człowieka może być trucizną dla drugiego” - dr Peter J. D’ Adamo.

Grupy krwi oznaczył w 1901 roku austriacki lekarz Karl Landsteiner, za co otrzymał Nagrodę Nobla. Do dziś podstawowe grupy krwi to A, B, 0 i AB.

W Europie Środkowej najwięcej osób posiada grupę A - około 44 proc. Zaraz po nich plasują się przedstawiciele grupy 0 - 42 proc., potem jest grupa B - 10 proc. i na końcu grupa AB - 4 proc.


W/g Petera J. D’Adamo różnorodność grup krwi jest spowodowana występującymi w dawnych czasach migracjami ludności.

Człowiek pierwotny zamieszkiwał Afrykę i tam powstała najstarsza grupa krwi “0″.
Podczas gdy człowiek zamieszkiwał rejony dzisiejszej Sahary istniała tylko ta jedna grupa krwi, a głównym składnikiem pożywienia było mięso upolowanych zwierząt. Wskutek wyczerpania zasobów łowieckich doszło do ekspansji w kierunku Europy i Azji. Osiadłe na północy ludy po pewnym czasie zmuszone były zająć się zbieractwem i rolnictwem, ponieważ i tu wyczerpały się zapasy zwierzyny. Na bazie wyżywienia roślinnego powstała grupa krwi “A”, która w zasadzie najlepiej przystosowana jest do odżywiania wegetariańskiego.

W wyniku dalszych wędrówek z Europy na wschód doszło do zasiedlenia obszarów obecnych Indii i Pakistanu, gdzie głównym pożywieniem było mięso, produkty mleczne oraz uprawy. Na tych terenach powstała grupa krwi “B”.
Na skutek mieszania się ludności z grupami “A” i “B” powstała najmłodsza grupa krwi “AB”.

Preparaty Calivita wg grup krwi: Vital A, Vital B, Vital 0, Vital AB >>>

Każda z istniejących grup krwi rozwijała się w różnych warunkach i diametralnie różniło się ich pożywienie, dlatego obecnie osoby posiadające określoną grupę powinny stosować dietę taką jak ich przodkowie.

Grupa krwi jest kluczem do działania całego układu odpornościowego. Kontroluje ataki wirusów, bakterii, różnych infekcji, związków chemicznych, stresu i wielu innych intruzów mogących naruszyć układ immunologiczny.

Postępując zgodnie z dietą dla grup krwi można:


- uniknąć wielu powszechnych infekcji, wirusów, pasożytów,
- utrzymywać wagę lub obniżać ponieważ organizm sam będzie wyzbywał się toksyn i tłuszczów,
- zwalczać choroby zagrażające życiu ( rak, choroby sercowo naczyniowe, cukrzyca, niewydolność wątroby),
- unikać wielu czynników, które powodują gwałtowne pogarszanie stanu komórek, i w ten sposób spowalniać proces starzenia.

Dieta dla grupy krwi nie jest panaceum ale jest to droga do odtworzenia naturalnych funkcji obronnych układu odpornościowego, właściwego metabolizmu i oczyszczenia krwi.

Spożywanie produktów niewskazanych dla danej grupy może mieć szkodliwy wpływ na ludzkie zdrowie ze względu na obecność tzw. lektyn. Są to glikoproteiny wykryte stosunkowo niedawno na powierzchni komórek odpowiedzialne za łączenie się np. bakterii lub wirusów z błonami komórek różnych tkanek.

W pożywieniu występują wolne lektyny, które po przedostaniu się do krwi powodują aglutynację (zlepienie) czerwonych krwinek. Dochodzi do tego gdy człowiek zjada niezgodne z grupą krwi pożywienie np. osoby z grupą “A” spożywając mięso wieprzowe dostarczają szkodliwe dla siebie lektyny, ponieważ są stworzone do wegetarianizmu. Żywnościowe lektyny mogą reagować z receptorami powierzchniowymi białych krwinek powodując ich nadmierne namnażanie co prowadzi do leukocytozy.

Szczegóły u źródła: Dr Peter J.D’Adamo i Catherine Whitney: “Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” - Warszawa 1998

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...