piątek, 26 sierpnia 2011

Winogrona witaminy i właściwości

Winogrona są znane "od zawsze", już  Hipokrates porównywał właściwości winogron do właściwości miodu. Leczył nimi biegunki,   wrzody, zaparcia, rany, skaleczenia i urazy oraz wykorzystywał ich działanie antybakteryjne w leczeniu infekcji dróg moczowych.

Winogrona właściwości


Regularne jedzenie winogron pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć odporność na insulinę, co skutkuje obniżeniem ryzyka miażdżycy, chorób serca i cukrzycy typu 2.
Natomiast składnik czerwonego wina reswetarol (w czerwonym winie jest go więcej niż w czerwonych winogronach - podobna zależność jak likopen w pomidorach/keczupie) oprócz poprawy funkcjonowania układu krążenia, ma także działanie przeciw wirusowe oraz obniża ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.

Winogrona są bogate w liczne kwasy organiczne: jabłkowy, winowy, cytrynowy, mrówkowy, które mają właściwości moczopędne. Działają upiększająco na skórę - pod ich wpływem cera zyskuje świeży, wyrazisty wygląd.

W czasie upałów warto jeść je systematycznie, ponieważ nawadniają organizm i dostarczają składników mineralnych. Pomagają także przy schorzeniach skóry, kamicy żółciowej i niestrawności.

Winogrona w ciąży

Surowe, świeże winogrona są idealne dla kobiet w ciąży jak i karmiących piersią. Są one bogate w łatwo przyswajalne cukry: glukozę i fruktozę, kwasy organiczne oraz antyoksydanty (przeciwutleniacze).

Regulują gospodarkę lipidową podnosząc poziom "dobrego" cholesterolu a obniżając "złego". Ponadto wzmacniają odporność organizmu na infekcje wirusowe. Zawarte w nich witaminy: A - poprawiają wzrok; z grupy B - łagodzą stres.

Zawierają też żelazo (zwłaszcza białe) - b. ważne dla przyszłych i młodych mam: zapobieganie anemii; oraz jod odpowiedzialny za prawidłową pracę tarczycy.

Ciemne winogrona mają silniejsze działanie przeciwbakteryjne od białych (infekcje układu moczowego i pęcherza). Sok z czerwonych winogron zawiera bioflawonoidy, które ograniczają przywieranie bakterii do ścianek pęcherza moczowego oraz zalegania ich w drogach moczowych.

Należy pamiętać jednak, że pijąc duże ilości soku z czerwonych winogron zmniejszasz przyswajanie żelaza z pożywienia. Sok z jasnych winogron ma działanie dokładnie na odwrót.

Winogrona a odchudzanie

Są to owoce wysoko kaloryczne ze względu na dużą zawartość cukru. Mała kiść winogron ma tyle samo kalorii co jeden batonik.

Winogrona dzięki obecności w nich sporych ilości błonnika poprawiają perystaltykę jelit, regulują pracę przewodu pokarmowego. Oczyszczają organizm z toksycznych produktów przemiany materii, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, działają żółciopędnie i hamują fermentację jelitową oraz procesy gnilne. Pod jednym warunkiem - że będziemy jeść winogrona razem ze skórką

Winogrona witaminy i minerały

Te małe owoce są przebogate w minerały, których rola w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu jest bezsporna.

Miedź: pomocna w łagodzeniu skutków przesilenia jesienno-zimowego. Ma właściwości antybakteryjne, podnosi odporność. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu krążenia i nerwowego, transport żelaza.
Niski poziom miedzi jest przyczyną zaburzeń w centralnym układzie nerwowym, układzie odpornościowym, powoduje bóle głowy,stany zapalne, osłabia pracę serca, powoduje że szybko męczymy się.

Potas: masz nadciśnienie?, to potrzebujesz potasu. Wpływa on na prawidłową pracę twojego serca (podwyższa jego wydolność), układu nerwowego (szybko i sprawnie reaguje na bodźce), mięśni oraz prawidłowe przekazywaniu impulsów nerwowych m.in. w mięśniach.Zapotrzebowanie na potas wzrasta podczas wysiłku fizycznego.
Gdy poziom potasu spada, wówczas zaczynamy uskarżać się na osłabienie, zmęczenie, obniżoną koncentrację, bolesne kurcze mięśni, bóle i zawroty głowy. Dochodzą też problemy z sercem i ciśnieniem oraz często także ze snem.

Wapń i Bor: są odpowiedzialne za profilaktykę osteoporozy - wzmacniają kości. Pomagają utrzymać prawidłowy poziom hormonów żeńskich (estrogenów), które regulują proces wchłaniania wapnia i chronią serce przed chorobą wieńcową - ważne dla kobiet w okresie menopauzy.

Suszone winogrona (rodzynki) także są bardzo cenne. Zawartość w nich żelaza, cynku, potasu, witamin z grupy B jest porównywalna ze świeżymi owocami - są zatem doskonałym zamiennikiem pomagającym w profilaktyce chorób układu krążenia, nerwowego, poprawy koncentracji.

Jako podsumowanie nie zostaje mi napisać nic innego jak: Jedz winogrona na zdrowie!


.
>>> Jeżeli chcesz uzyskiwać najnowsze wieści ode mnie, to wpisz w poniższy formularz swoje imię i @ a powiadomię cię o nowych postach. Miłego dnia życzę. Dorota Michałek

Zgadzam się z Polityką Prywatności
.

1 komentarz:

Matka trójki dzieci pisze...

Podobno winogrona moze uszkadzać serce płodu. WYdaje mi się to bzdurą ale takie informacje przekazuje moja teściowa, usłyszawszy to w telewizji śniadaniowej!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...