środa, 7 października 2009

Syrop z cebuli

Przy takiej "mokrej" pogodzie ten syropek może okazać się pomocny. Przeznaczony dla dzieci od 3-go roku życia, które nie są uczulone na cebulę i miód. Podajemy go maksymalnie 3 dni - aby nie obciążać wątroby.

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, układać warstwami do słoika/kubka na przemian z cukrem/miodem.Odstawić w ciepłe miejsce na noc. Gotowy przechowywać w lodówce. Praktycznie jest robić małe porcje,ponieważ syrop szybko się psuje.
Można dodać parę kropelek soku z cytryny (zwłaszcza , gdy używamy miodu)

Do stosowania przy delikatnym bólu gardła, lekkim przeziębieniu, suchym kaszlu.

Rodzice także mogą stosować ten babciny specyfik.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

ja do gotowego syropu z cebuli dodaje jeszcze łyżeczkę/dwie herbapolowskiego syropu malinowo-lipowego - działa wówczas lekko napotnie. Polecam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...