niedziela, 16 maja 2010

Zielona bomba


Natka pietruszki to prawdziwy skarb, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Te niepozorne wiotkie listki kryją w sobie minerały m.in.: magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, b-karoten, oraz witaminy: B1, B2, B6, C (2 razy więcej niż w cytrynie, w tej samej masie produktu).

Poza tym poprawia przemianę materii, przyspiesza trawienie, pomaga na wzdęcia i kolki,działa moczopędnie i mobilizuje wątrobę do pracy. Łagodzi dolegliwości menstruacyjne, redukuje cellulit (!) oraz chroni przed wolnymi rodnikami.

Jedna łyżka posiekanych liści pietruszki dostarcza prawie 50% dziennego zapotrzebowania na witaminy C, oraz 100% na beta karoten, dodana do sosów mięsnych czy jajek, znacząco poprawia przyswajalność żelaza z tych produktów.

Teraz, gdy mamy natki pod dostatkiem ( we własnym ogródku czy na straganach - a zimą w doniczkach :) ) proponuję wykorzystać ją niekonwencjonalnie - do przygotowania pesto.

Pesto pietr
uszkowo-czosnkowe na odporność:


-pęczek świeżej natki pietruszki
-ok 3 ząbków czosnku (w łagodniejszej wersji mniej)
-ok 10 łyżek oliwy z oliwek
-ok 5 łyżek soku wyciśniętego z cytryny
-sól do smaku.
-opcjonalnie pestki dyni lub słonecznika

Wszystkie składniki (poza solą) wrzucamy do blendera/malaksera i miksujemy kilka sekund. Gotową masę solimy do smaku.

.

.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...