czwartek, 29 kwietnia 2010

Pomidor ... czy ketchup ? O to jest pytanie


Pomidor - taki niepozorny a ma w sobie "cos" : bardzo cenną substancję – likopen.

Poza pomidorami likopen znajdziemy jeszcze w arbuzach, czerwonych grapefruitach czy owocach dzikiej róży. Najlepiej przyswajalny jest likopen zawarty w zupach, ketchupie, przecierach, sosach, koncentratach - ponieważ dobrze rozpuszcza się w tłuszczach.

A co takiego likopen ma,że o nim piszę?

Likopen zapobiega nowotworom ( m.in rak prostaty) i chorobom serca. Zapobiega utlenianiu tzw. złego cholesterolu - LDL - zapobiegając tym samym rozwojowi miażdżycy. Osobom z wysokim poziomem likopenu znacznie rzadziej przytrafia się zawał serca. Jeśli zaś chodzi o raka prostaty, wiele przeprowadzonych badań udowadnia, że choroba atakuje zdecydowanie rzadziej tych, którzy jedzą przetwory z pomidorów częściej niż dwa razy w tygodniu.

Naukowcy podejrzewają też likopen o łagodzenie skutków działania promieniowania ultrafioletowego, wspomaganie działania limfocytów T, a więc i całego układu odpornościowego, a także ochronę przed nowotworami układu pokarmowego.

Pomidory jako ketchup, koncentrat itp - niech na stałe zagoszczą na naszych stołach - skoro można smacznie i zdrowo!
.
>>> Jeżeli chcesz uzyskiwać najnowsze wieści ode mnie, to wpisz w poniższy formularz swoje imię i @ a powiadomię cię o nowych postach.
Miłego dnia życzę. Dorota Michałek


Zgadzam się z Polityką Prywatności
.

3 komentarze:

Wojtek pisze...

Słyszałem na jakimś szkoleniu, że likopen z przetworzonych pomidorów (ketchup, koncentrat) jest ileś tam krotnie lepiej przyswajalny niz likopen z pomidorów surowych.

. pisze...

tak, chodzi o to,że likopen bardzo dobrze rozpuszcza się w tłuszczach ( jak wit A, D3,E, K). Pomidor sam z siebie tłusty nie jest - to w dużym uproszczeniu woda - więc likopen w nim zawarty nie ma szans na przedostanie się przez barierę ściany jelit ( cząsteczki tłuszczów robią "za tragarzy" , którzy potrafią tę barierę sforsować) .

Katarzyna Przepiórka pisze...

Super pomysł na maila! Ciekawe pytanie, zaskakująca teza, aż się chce kliknąć w linka :)
Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...