piątek, 26 marca 2010

Mazurek Czekoladowy :)

Przed nami Niedziela Palmowa i Święta Wielkanocne. Na tę okoliczność będzie coś bardzo smacznego - a nie do końca zdrowego ;)

Mazurek Czekoladowy


Potrzebujemy: kostkę margaryny + 1 łyżka; 35 dg maki; 15dg cukru;3jajka; łyżka śmietany; tabliczka gorzkiej czekolady; migdały,orzechy,lukier (do dekoracji)

Kostkę margaryny szybko siekamy i zagniatamy z mąką,cukrem,jajami i śmietaną.Formujemy kulę,owijamy folią i do lodówki na min 30min.
Schłodzonym ciastem szybko wylepiamy dno i boki blaszki do pieczenia, nakłuć widelcem.

Wstawiamy do piekarnika 180C na 15 minut. ostudzić.

Czekoladę łamiemy do miseczki i stawiamy do kąpieli wodnej aby się rozpuściła. Dodajemy łyżkę margaryny i mieszamy aż się całkowicie rozpuści.

Blat mazurka smarujemy polewą czekoladową i czekamy aż się zetnie. Udekorować .

Do czekolady można dodać kieliszek rumu lub likieru migdałowego ;)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...