poniedziałek, 15 lutego 2010

Czy jesteś zakwaszona?

Badania kliniczne dowodzą,że organizm o odczynie zasadowym jest zdrowszy od tego "zakwaszonego"

Jak można się zakwasić?:-zjadając regularnie dużych ilosci mięsa,nabialu,alkoholu,slodyczy i produktów z bialej mąki.

Oto parę dolegliwosci zakwaszonego organizmu:
1. częste infekcje bakteryjne lub wirusowe
2. niski poziom energii,chroniczne zmęczenie
3. bóle stawów i mięsni
4. problemy z nerkami i pęcherzem
5. matowa skóra,lamliwe paznokcie i wlosy
6. wysypki,luszczyca,trądzik
7. klopoty z pamięcią i koncentracją


Proste sposby na odkwaszenie:
1. zasada 80/20 - 80% warzywa (zasadotwórcze) 20%węglowodany i bialka (kwasotwórcze) na jeden posilek
2. codziennie cytryna - kwasny sok z cytryny lub limonki jest silnym zasadotwórczym produktem
3. rozcieńczaj! - wypij min 1,5litra wody na dobę

Najbardziej kwasotwórcze są:
wieprzowina,wolowina,ryby morskie (m.in tluste),sery dojrzewające,piwo, alkohole,kawa,czarna herbata,kako,czekolada,sztuczne slodziki,ocet,sos sojowy,musztarda

Najbardziej zasadotwórcze są:
cytryny,awokado,orzeszki,mleko sojowe,kielki, ogórki, czarna rzepa, seler naciowy,szczypiorek,cykoria,czosnek,fasolka szparagowa,fenkul,papryka,pieprz kajenski,chili,cukinia, dynia,kukurydza,por.
.
.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...