poniedziałek, 3 października 2011

Nakłuwanie palca - to nie musi boleć!

 Nie ma tygodnia, aby pacjent nie zadał mi pytania "jak kłuć, żeby nie bolało". Szybko wyjaśnię, że chodzi o nakłuwanie palca do badania poziomu cukru we krwi - czynność, którą ludzie z cukrzycą robią codziennie, nieraz po kilka razy.

Jednym z głównych winowajców bólu przy nakłuwaniu palca jest złe posługiwanie się nakłuwaczem. Rzadko który diabetyk przechodzi odpowiednie szkolenie z  właściwego posługiwania się tym urządzeniem. Może to być jedna z przyczyn, gdzie spora liczba błędów przy samodzielnym badaniu poziomu cukru we krwi jest popełniana w trakcie tego "pierwszego kroku" - nakłuciu.

"Jak kłuć, żeby nie bolało"

1.

Krok pierwszy - przygotowanie

przed nakłuciem palce muszą być suche, czyste i ciepłe, wystarczy minutę - dwie przed nakłuciem potrzymać chwilę dłonie w ciepłej wodzie i delikatnie masować od wnętrza dłoni do czubka palca.
2.

Krok drugi - wybór miejsca

najlepsze miejsce do nakłucia to bok opuszki palca na wysokości paznokcia. Pamiętajmy o regularnej zmianie miejsc nakłucia, aby skóra mogła się regenerować
3.

Krok trzeci - głębokość nakłucia

nie za głęboko - tyle na ile jest to konieczne - im głębiej tym więcej naczyń krwionośnych i zakończeń nerwowych  obejmujemy nakłuciem powodując większy ból
4.

Częsta zmiana lancetu

powinno się używać lancetu tylko raz - przy wielokrotnym użyciu czubek stępia się coraz bardziej, co w konsekwencji powoduje więcej bólu.
.

.
>>> Jeżeli chcesz uzyskiwać najnowsze wieści ode mnie, to wpisz w poniższy formularz swoje imię i @ a powiadomię cię o nowych postach. Miłego dnia życzę. Dorota Michałek

Zgadzam się z Polityką Prywatności
.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...